Uit de mailbox: o.a. misverstand n.a.v. Raadar - zie 4.e.

aan de leden aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland
 
Geacht bestuur,

Naar aanleiding van de bijeenkomst met de Werkgroep Fokkerij en Gezondheid hebben wij er behoefte aan u van aanvullende informatie te voorzien ter voorbereiding op de Algemene Vergadering van 24 mei aanstaande. Wij verzoeken u deze informatie bij uw meningsvorming met betrekking tot de agendapunten van de betreffende Algemene Vergadering te betrekken.
Wij hebben besloten de diverse onderdelen genoemd onder het agendapunt 4 a tot en met e als volgt in stemming te brengen (zie ook bijgevoegde notitie):

4. a. het Format VFR
Dit format wordt integraal ineens in stemming gebracht.

4. b. De standaardcommissie
Het voorstel om een standaardcommissie in te stellen nemen wij terug voor nader overleg met de rasverenigingen. Tevens willen wij dan ook met alle rasverenigingen de inbedding van de commissie in het Kynologisch Reglement bespreken waarbinnen de commissie haar taken zal moeten uitvoeren. De samenstelling, structuur, werkwijze en regelgeving met betrekking tot de Standaardcommissie komt in een volgende Algemene Vergadering hernieuwd aan de orde.

4. c. De organisatie rasexamens
Het agendapunt is ontstaan vanuit de nieuwe situatie dat er meerdere verenigingen zijn die de belangen van hetzelfde ras behartigen. In de praktijk leidt dat ertoe dat voor één ras meerdere examens georganiseerd zouden kunnen worden. Wij achten dat geen wenselijke situatie maar hebben nu geen mogelijkheid dat te voorkomen. Daarom is ervoor gekozen om u een voorstel te doen hoe wij met de gegeven situatie om zouden moeten gaan. Als u ons in dit voorstel steunt dan zullen wij dit mee nemen bij de evaluatie en mogelijke herstructurering van de regelgeving rond de organisatie van rasexamens. Wij stellen ons voor om die evaluatie en voorstellen tot herstructurering in het najaar van 2012 met u te bespreken en in 2013 mogelijk met voorstellen tot aanpassing van de regelgeving te komen. Het agendapunt wordt in zijn geheel in stemming gebracht.

4. d. Wijzigingen en aanvullingen KR
Enkele artikelen zijn voor wat betreft het onderwerp aan elkaar gekoppeld. Zij worden met elkaar in stemming gebracht. De andere artikelen worden afzonderlijk in stemming gebracht. Ter vergadering zullen wij u gedetailleerd aangeven om welke artikelen de stemming plaatsvindt.

4. e. Principebesluit tot verplichting DNA afname
Het plaatsen van dit onderwerp op de agenda heeft geleid tot veel vragen, opmerkingen en suggesties vanuit de aangesloten verenigingen en het kynologische veld. Onze dank en waardering voor de wijze waarop velen met ons mee denken over een manier waarop wij (potentiële) hondeneigenaren garanties kunnen bieden over de afstamming van hun pup/hond. Een uiterst belangrijke stap op weg naar een goede database per ras. Al uw vragen, suggesties en opmerkingen leidden ertoe dat wij in ons enthousiasme via een extra editie van Raadar uitgebreid zijn ingegaan op de vragen die wij over het DNA-onderwerp kregen. Helaas hebben velen van u deze Raadar geïnterpreteerd alsof het bestuur van de Raad van Beheer al volop besluiten heeft genomen over de wijze waarop in de toekomst met DNA afname, afstammingscontrole en opslag moet worden omgegaan. Dat is echter geenszins het geval. Het was alleen onze bedoeling om u wat meer te informeren over de gedachten die er leven met betrekking tot de verdere ontwikkeling van ons DNA-project. Onze excuses als wij u wellicht op een ander spoor gebracht hebben. Het besluit van 24 mei aanstaande is niet meer dan een intentieverklaring waarin u aangeeft dat het belangrijk is te komen tot het verplicht afnemen van DNA bij ouderdieren en hun pups zodat we helderheid krijgen over de afstamming van de honden die in de toekomst gefokt worden. De verdere ontwikkeling van het DNA project waarbij onder andere aandacht is voor het eigendom, de opslag, de tariefstelling, de procedure voor afname, buitenlandse reuen en veel andere vragen gaan wij uiteraard nog verder uitwerken en zoals dat gebruikelijk is, gebeurt dat in nauw overleg met de Werkgroep Fokkerij en Gezondheid, de rasgroepen en onze rasverenigingen. Mogelijk dat we in het najaar van 2012 een verdiepingsdag over het onderwerp plannen. De definitieve besluitvorming vindt plaats in een komende Algemene Vergadering maar niet nadat u hierover uitgebreid heeft kunnen mee discussiëren. Uw positieve intentie van 24 mei 2012 is echter absoluut noodzakelijk om ons het handvat te geven door te kunnen gaan met de voorbereidingen voor ontwikkeling van een structuur en regelgeving. De intentie om voorstellen voor een DNA project verder te mogen ontwikkelen wordt in zijn geheel in stemming gebracht. De daadwerkelijke uitwerking en concretisering komt dan in een later stadium aan de orde.

Hoewel de tijd tot de Algemene Vergadering erg kort is, vertrouwen wij erop dat u deze informatie nog binnen uw bestuur kunt bespreken en kunt meegeven aan uw vertegenwoordigers op 24 mei aanstaande.

Met vriendelijke groet,
________________________________________________
Het bestuur van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Tidak ada komentar:

Posting Komentar